Nawilżanie powietrza a produkty spożywcze
O jakości i świeżości dużej liczby produktów spożywczych w zdecydowanej mierze decyduje optymalna wilgotność powietrza. Dodatkowa wilgotność powietrza chroni produkty przed utratą wagi podczas procesu produkcji i magazynowania, a także wspomaga proces dojrzewania w wielu obszarach przetwórstwa żywności.
Ser
Optymalna temperatura dojrzewania sera wynosi od 2°C do 15°C przy względnej wilgotności powietrza od 75% do 95%. W zależności od pożądanego stopnia dojrzewania i gatunku sera, właściwa wilgotność powietrza wpływa na zapach i smak gotowego produktu. Poza tym dodatkowe nawilżanie powietrza zapobiega niepożądanej utracie wagi sera, ponieważ powietrze o równej wilgotności nie przyjmuje dodatkowej wilgoci od sera.
Pieczywo
Dostatecznie wysoka wilgotność powietrza w procesie pieczenia wspomaga wyrastanie ciasta drożdżowego i zapobiega wysychaniu surowego ciasta na jego wierzchniej warstwie. Dzięki dodatkowemu nawilżaniu powietrza chleby i bułki w ostatniej fazie wypieku stają się chrupiące i lśniące.
Opakowanie a elektrostatyka
Suche powietrze sprzyja elektryzowaniu się materiałów wykorzystywanych podczas pakowania produktów spożywczych: Ładunki elektrostatyczne przy napełnianiu i pakowaniu produktów spożywczych w postaci sproszkowanej lub płynnej do torebek lub folii powodują problemy, które można wyeliminować dzięki nawilżaniu powietrza.
Zalety nawilżania powietrza w przetwórstwie żywności:
„Jesteśmy bardzo zadowoleni z działania nawilżania powietrza DRAABE.”
Jean-Pierre Striffeler, kierownik produkcji w Sanaro AG
Condair Systems
Sp. z o.o. Oddział w Polsce
Piotr Ciesielski
Kontakt:
peter.ciesielski@condair.com
Mobil: +48 606 981 409
Faks: +48 43 841 7030
Zalecenia: Nawilżanie powietrza a produkty spożywcze