Dobre wino dzięki nawilżaniu powietrza

Właściwa wilgotność powietrza ma decydujący wpływ na dojrzewanie wina w drewnianej beczce, a także procesy zachodzące podczas dojrzewania wina. Przykładowo dojrzewanie wina w dębowych beczkach przebiega najkorzystniej przy stałej temperaturze 12°C i względnej wilgotności powietrza 75%.

Pęknięcia drewnianych beczek

Leżakujące beczki z winem są szczególnie podatne na zmiany wilgotności powietrza. Drewno jest materiałem higroskopijnym i dlatego bez nawilżania powietrza może wysychać.
W zależności od wilgotności powietrza otoczenia drewno pochłania bądź oddaje wilgoć. Gdy wilgotność powietrza będzie mniejsza niż wilgotność równowagowa drewna (od 40% do 60%), w drewnie może dojść do pęknięć i nieszczelności.

Mniejsze parowanie

Przy zbyt suchym powietrzu w piwnicy wino może nadmiernie przechodzić przez beczki. Beczki na początku fermentacji są „w pełni zaszpuntowane”, czyli w pełni napełnione. W naturalnym procesie dojrzewania część wina wyparowuje. Co miesiąc z każdej beczki może ubywać nawet 1-2 litry. Dzięki stałej wilgotności powietrza przez cały rok strata ta może być nawet o 50% niższa. Dodatkowe nawilżanie powietrza pozwala oszczędzić czas i koszty związane z przechowywaniem wina. Poza tym dzięki konieczności dolewania tylko niewielkich ilości wina, jego jakość utrzymywana jest na stale wysokim poziomie.

Zalety nawilżania powietrza w dojrzewaniu wina:

  • Redukcja parowania z drewnianej beczki 
  • Zmniejszenie comiesięcznych dolewanych ilości
  • Ochrona przed pęknięciami z powodu wysychania
  • Zapobiega rozszczelnianiu się drewnianych beczek 
  • Stała wysoka jakość wina 
  • Szczelność korków 
  • Oszczędność czasu i kosztów 
Nawilżanie powietrza a wino

„Dzięki nawilżaczom DRAABE jakość wina z beczek dębowych jest wyższa.”

Hans Haidle, właściciel

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Wszystkie zalety nawilżania powietrza DRAABE w dojrzewaniu wina.

Kliknij tutaj

Zalecenia: Nawilżanie powietrza a wino