Nawilżanie powietrza a produkty spożywcze

Chcesz dowiedzieć się więcej?

 

Nawilżanie powietrza a produkty spożywcze

O jakości i świeżości dużej liczby produktów spożywczych w zdecydowanej mierze decyduje optymalna wilgotność powietrza. Dodatkowa wilgotność powietrza chroni produkty przed utratą wagi podczas procesu produkcji i magazynowania, a także wspomaga proces dojrzewania w wielu obszarach przetwórstwa żywności.

Ser

Optymalna temperatura dojrzewania sera wynosi od 2°C do 15°C przy względnej wilgotności powietrza od 75% do 95%. W zależności od pożądanego stopnia dojrzewania i gatunku sera, właściwa wilgotność powietrza wpływa na zapach i smak gotowego produktu. Poza tym dodatkowe nawilżanie powietrza zapobiega niepożądanej utracie wagi sera, ponieważ powietrze o równej wilgotności nie przyjmuje dodatkowej wilgoci od sera. 

Pieczywo

Dostatecznie wysoka wilgotność powietrza w procesie pieczenia wspomaga wyrastanie ciasta drożdżowego i zapobiega wysychaniu surowego ciasta na jego wierzchniej warstwie. Dzięki dodatkowemu nawilżaniu powietrza chleby i bułki w ostatniej fazie wypieku stają się chrupiące i lśniące. 

Opakowanie a elektrostatyka

Suche powietrze sprzyja elektryzowaniu się materiałów wykorzystywanych podczas pakowania produktów spożywczych: Ładunki elektrostatyczne przy napełnianiu i pakowaniu produktów spożywczych w postaci sproszkowanej lub płynnej do torebek lub folii powodują problemy, które można wyeliminować dzięki nawilżaniu powietrza.

Zalety nawilżania powietrza w przetwórstwie żywności:

  • Ochrona przed utratą wagi w procesie produkcji i magazynowania 
  • Wspomaganie procesu dojrzewania
  • Prawidłowy wzrost i jakość pieczonego pieczywa
  • Długa trwałość i świeżość owoców i warzyw 
  • Zmniejsza ładunki elektrostatyczne w procesie pakowania
  • Bezusterkowe napełnianie produktów spożywczych w formie sproszkowanej 
  • Wiązanie pyłu i stwarzanie przyjemnego klimatu w pomieszczeniu 
Nawilżanie powietrza w produkcji produktów spożywczych

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z działania nawilżania powietrza DRAABE.”

Jean-Pierre Striffeler, kierownik produkcji w Sanaro AG

Bezpośredni kontakt: kompetentnie, szybko i osobiście!

 

Condair Systems 
Sp. z o.o. Oddział w Polsce

Piotr Ciesielski

Kontakt: 
peter.ciesielski@condair.com
Mobil: +48 606 981 409
Faks: +48 43 841 7030

Zalecenia: Nawilżanie powietrza a produkty spożywcze